20-07-2016

Q-koorts vaccinatie


Ook dit jaar worden onze geiten en schapen weer voor 1 augustus gevaccineerd tegen de Q-koorts. Q-koorts is een ziekte die overdraagbaar is op mensen, dit noemt men een zoönose. Kinderboerderij ’t Veldje is een zogenaamd zoönosen-verantwoord bedrijf. Voor meer informatie volg de link achter het onderstaande plaatje.

 

Ook kun je meer info over de vaccinatie tegen Q-Koorts vinden door dit volledige artikel te lezen.

Categorie: Dieren
Ingezonden door: AdminRvE

NVWA controleert op vaccinatie Q-koorts

 

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert na 1 augustus of geiten en schapen op publieksbedrijven zijn gevaccineerd tegen Q-koorts. Deze inenting is nog altijd verplicht voor kinderboerderijen, zorgboerderijen, boerencampings, professionele melkschapen- en melkgeitenbedrijven en opfokbedrijven.

 

Geiten- en schapenhouders moeten de vaccinatie zelf betalen. Vaccinatie is verplicht voor alle melkgeiten- en melkschapenbedrijven en opfokbedrijven met meer dan 50 dieren en voor alle bedrijven met een publieksfunctie. De deadline is 1 augustus. Op die datum moeten de schapen en geiten zijn ingeënt en daarvan moet melding zijn gedaan in het I&R systeem. Dieren die aangevoerd worden op een keuring of tentoonstelling moeten ook gevaccineerd zijn, uiterlijk 3 weken voor het evenement.

 

Als bij controle na 1 augustus blijkt dat er niet aan de vaccinatieplicht is voldaan, volgt een bestuurlijke boete. Daarnaast zal de vaccinatie alsnog uitgevoerd worden, in opdracht van de NVWA. Tot die tijd geldt een publieksstop. Alle gemaakte kosten zijn dan volledig voor rekening van de houder. Deze kosten zullen veel hoger zijn dan reguliere vaccinatie door de eigen dierenarts.