Print deze pagina

Duiven

Op onze kinderboerderij kun je drie Nederlandse duivenrassen zien. Op de eerste plaats hebben we de Nederlandse Helmduif. Ook hebben wij Nederlandse Kroppers, deze duif valt vooral op door haar krop, deze kan ze als een ballon opblazen. Last but not least, de Nederlandse postduif bij iedereen natuurlijk welbekend. Hieronder vind je de rasbeschrijvingen.

 

Nederlandse Helmduif

Nederlandse Helmduif De Nederlandse Helmduif is van oudsher een echte vliegduif. Het is een middelgrote tuimelaar die zijn naam te danken heeft aan zijn 'helm'. Deze helm bestaat uit gekleurde veren op zijn kop. De duif is verder hagelwit, afgezien van de staart die dezelfde kleur heeft als de helm. De Helmduif komt voor in de kleuren: rood, geel, zwart, blauw en blauwzilver. Het fokken met Helmduiven gaat heel eenvoudig. Een koppel Helmduiven brengt makkelijk vier nesten jongen per jaar groot en wordt daarom dan ook vaak als voedsterduif gebruikt bij bijvoorbeeld kortsnavelige rassen.

 

 

 

 

Hollandse Kropper

Hollandse Kropper Waarschijnlijk het bekendste ras onder de kropperrassen en een ras dat zeer veel heeft bijgedragen aan de totstandkoming van andere kropperrassen. Dit produkt van Nederlandse bodem is ook één van de oudst bekendste soorten. De Hollandse kropper is zwaar gebouwd en diepgesteld en is daarbij zeer groot. Daarbij heeft deze kropper indrukwekkende voetbevedering. De vrij vlakke houding, die benadrukt wordt door de rechte hals, rug en staartlijn verlenen de vogel een houding die respect afdwingt. Een Hollandse kropper kan in principe nooit groot genoeg zijn, mits de proporties bewaard blijven. De lange hals wordt gesierd door een grote ballon. De ogen zijn oranje.

 

 

Nederlandse Postduif

Nederlandse Postduif Onze postduif stamt af van de rotsduif. Deze leeft in middelgebergten, hoofdzakelijk langs kusten en op zeekliffen. Hij komt o.a. voor in Groot-Britannië en in de landen rond de Middellandse Zee tot diep in het binnenland. Een mannetjesduif wordt doffer genoemd en een vrouwtjesduif duivin. De doffer is doorgaans forser en krachtiger gebouwd dan de duivin, heeft grotere neusdoppen, een langer borstbeen en bredere slag- en dekpennen. Een postduif is in staat om snel en lang te vliegen. De lichaamsbouw van de duif is hier helemaal op aangepast. Zo zijn bijvoorbeeld de meeste botten hol van binnen, waardoor het gewicht van de duif wordt beperkt. Daarnaast heeft een postduif twee hele sterke borstspieren, die worden gebruikt voor het op en neer bewegen van de vleugels. Een van de twee spieren trekt de vleugels naar beneden, de ander heft de vleugels naar boven. Het vliegen kost veel energie. Daardoor heeft een duif een hogere verbranding nodig dan een zoogdier. Om die reden is de lichaamstemperatuur van vogels hoger, namelijk 41°C.

 

Slenk

De Slenk stamt uit de 17e eeuw, is een zgn. tuimelaar en heeft een bijzondere manier van vliegen.

Het woord “slenk” betekent buigzaam en lenig. In de vlucht is deze duif te herkennen aan haar specifieke vliegmanier, dat men omschrijft met zeilen en zwemmen. Tijdens het vliegen klappen de vleugels boven en onder het lichaam tegen elkaar aan.

De duif is kort en breed en staat verticaal met een hoog opgerichte, gebogen borst. De nek is gekromd zodat de kop achter de rug ligt. Er zijn 7 kleurslagen in rood, geel en wit. Dit zeldzame huisdierras is in 1922 erkend, maar in 2000 telde men minder dan 300 Slenken.

 

Voorburgse SchildKropper

Dit ras is ontwikkeld uit verschillende kropperrassen door de heer Cornelis van Gink uit Voorburg.

Het is een vrij lange en slanke kropper van middelmatige grootte met een opgerichte en sierlijke houding, die zich levendig en vlot gedraagt.

Het lichaam is geheel wit, behalve de vleugelschilden die ovaal gevormd en geheel gekleurd zijn.

 

King– of Kipduif

De Kingduif is één van de meest imposante duivenrassen. Het is een van oorsprong Amerikaans ras, gefokt door Harry Baker als vleesras.

Ze is ontstaan uit verschillende rassen zoals: postduiven, Malthezers en Romeinen. Haar oorspronkelijke kleur is wit.

De King heeft een breed lichaam, sterk gerond en kort met forse rechtop gedragen hals en een iets opgetrokken staart.

Een volwassen dier weegt tussen de 800 en 1050 gram.

Door haar forse bouw kan ze niet goed vliegen en heeft mede daardoor een hoge aaibaarheidsfactor.