Print deze pagina

Kippen

Aangezien het natuurlijk onmogelijk is om alle kippenrassen te laten zien, hebben wij gekozen voor één groot ras en één klein (kriel) ras. Namelijk de Barnevelder (groot) en de New Hampshire (klein/kriel). Wel is het zo dat de meeste grote rassen ook als kriel gefokt worden en dat geldt ook voor deze rassen.

Barnevelder

Barnevelder-Haan Barnevelder-Hen De Barnevelder is een oer-Hollands ras en is voor het eerst gefokt, zoals de naam al zegt in Barneveld. Wij hebben de dubbelgezoomde variant. Dit dubbelgezoomd slaat op de zoompjes die elk veertje laat zien. Dit is vooral bij de hen goed zichtbaar. De Barnevelder behoort tot de middelzware kippen en ze staan bekend om hun uitstekende eigenschappen als legkip. De eikleur is donkerbruin. Ze leggen 180 tot 200 eieren per jaar, die gemiddeld 60 gram wegen. Het is een vitaal ras dat zich overal thuisvoelt, ze zijn rustig van aard en zijn gemakkelijk tam te krijgen. Je kunt ze zowel in een ren houden als los laten lopen, vliegen doen ze amper.

New Hampshire

NewHampshire-Haan NewHampshire-Hen De New Hampshire kriel is een verdwerging van de grote New Hampshire. De grote New Hampshire is van oorsprong een Amerikaans ras, maar de verdwerging is door Nederlandse fokkers gerealiseerd. De oorspronkelijke kleur is roodbruin, zoals je ze ook bij 't Veldje kunt zien. Ze hebben een grote legcapaciteit van wel 130 tot 145 eieren per jaar en leggen eieren met een gemiddeld gewicht van 40 gram, lichtbruin van kleur. Broeds worden ze moeilijk, zoals alle goede leggers. Ze kunnen goed vliegen en hebben wel een omheining nodig van zo'n 1,80 meter hoog. Ze zijn vertrouwelijk en vrij rustig van karakter, ook de hanen.