Print deze pagina

Konijnen en Cavia's

Op onze kinderboerderij hebben wij een knuffelhoek waar de konijnen en cavia's staan. Op verzoek mogen ze uit hun hokken om geknuffeld te worden en om los te lopen. Net als bij de kippen is het onmogelijk om alle rassen te laten zien en hebben we dus een selectie gemaakt. Ons streven is om vooral Nederlandse rassen te laten zien. Wat de konijnen betreft kun je bij ons dwergrassen zien: bijv. de Nederlandse Hangoordwerg en Kleurdwergen, zoals de Zilvervosdwerg. Bij de cavia's kun je de gladharige- en borstelharige cavia zien.

De Nederlandse Hangoordwerg

Nederlandse Hangoordwerg De Nederlandse Hangoordwerg is een vriendelijk en goedaardig konijntje met een gemiddeld levendig temperament en behoort tot de top tien van populaire konijnenrassen. Vanwege zijn handzame formaat, vriendelijke levendige karakter en grappige uiterlijk is dit konijntje als huisdier zeer geschikt. Het gemiddelde gewicht bedraagt ongeveer 1,5 kilo. Ze hebben een korte en gedrongen, stevige lichaamsbouw met korte nek en pootjes. Ze moeten een flinke, brede en korte kop hebben met een gebogen neusbeen. De oren behoren recht langs de schedel af te hangen met de behaarde kant naar buiten toe, zonder draaiingen. Nederlandse Hangoordwergen komen voor in veel verschillende kleuren, waarvan de madagaskarkleur (zie foto) het meest populair is.

Roodoogpooltje

Roodoogpooltje Pooltjes hebben een sterk gedrongen lichaamsbouw en een erg korte nek. De pootjes zijn fijn en recht en de voetjes zijn kort. Het kopje is bolrond, met een breed voorhoofd en brede wangen. Vanaf de zijkant gezien is het neusbeen sterk gebogen. De ogen zijn relatief groot en bol. De oren zijn smal en fijn van structuur. Ze staan dicht tegen elkaar aan en hebben een gemiddelde lengte van 5 cm. Ze mag niet meer wegen dan 1 kilo. Pooltjes zijn pigmentloze, spierwitte konijntjes. Ze komen voor met rode of blauwe ogen. Pooltjes vormen zonder meer één van de populairste rassen ter wereld. Vanwege het formaat zijn ze prima in kleine hokken te houden. Maar door dit kleine formaat zijn zowel de vruchtbaarheid als de levensvatbaarheid niet optimaal. Ze zijn moeilijk te fokken en geven maar kleine nestjes, gemiddeld 2 per worp.

Rus

Rus Hoewel de naam Rus doet vermoeden dat dit ras in Rusland zijn oorsprong heeft, komt het uit Engeland.
Russen zijn over het algemeen rustig en hebben een vriendelijk karakter.
Ook vanwege het handzame formaat en de bijzondere kleurstelling is ze zeer geschikt als huisdier.
Russen hebben een vrij langgerekte, slanke bouw.
De achterhand moet mooi vloeiend afgerond zijn.
De poten zijn vrij lang en slank.
De kop past qua vorm goed bij het lichaam; deze is vrij lang en mag niet te breed zijn.
De ogen zijn altijd rood.
De oren hebben een gemiddelde lengte van 9 cm.
Ze mag niet meer dan 2,5 kilo wegen. Russen worden wit of muisgrijs geboren en pas na een paar weken komen de donkere delen op kleur (oren, snuit, poten en staart).
Pas na een half jaar zijn ze goed op kleur.

Zilvervosdwerg

Zilvervosdwerg Kleurdwergen hebben over het algemeen een levendig karakter en behoren tot de populairste konijnen. Een deel van hun populariteit hebben ze te danken aan hun kleine formaat, waardoor ze ook geschikt zijn voor mensen die klein behuisd zijn. Verder komen bij dit ras vrijwel alle kleuren en kleurpatronen voor die we kennen van andere rassen. Kleurdwergen hebben een sterk gedrongen lichaamsbouw en een erg korte nek. De pootjes zijn fijn en recht en de voetjes zijn kort. Het kopje is bolrond, met een breed voorhoofd en brede wangen. De oren staan rechtop en dicht tegen elkaar aan. Het gewicht zit tussen de 8 ons en 1 kilo. Bij ons kun je o.a. de Zilvervosdwerg (zie foto) zien. De Kleurdwerg met zilvervosaftekening kun je herkennen aan de aftekening (de zilverkleurige delen) rond de ogen, aan de voor- en binnenkant van de oren, rond de neusgaten, bij de onderkant van de kaak, op de borst en buik en aan de binnen- en achterkant van de achterpoten. Op de teentjes zitten kleine zilverkleurige vlekjes. Rondom de nek, langs de kaakrand, loopt een zilverkleurige streep die eindigt in een triangelvormige zilverkleurige aftekening achter de oren. De overige delen zijn zwart. De ogen van zwarte dieren zijn bruin.

Hollanderdwerg

Hollanderdwerg De kleurdwerg met Hollandertekening heeft twee gekleurde kopplaten die de ogen, wangen en oren omsluiten, maar niet naar de snuit mogen uitstrekken of in de nek mogen uitlopen.Door een juiste tekening vormt zich een mooie, scherp afgetekende en omgekeerde v-vormige bles op het voorhoofd.
Vanaf ongeveer het midden van het lichaam tot en met de staart is deze variëteit gekleurd.
De scheidslijn tussen het witte en gekleurde gedeelte moet zo scherp mogelijk en kaarsrecht zijn.
De voeten aan de achterpoten zijn altijd wit.

Cavia

Cavia Cavia's komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, waar ze al door de Inca-bevolking als huisdier werden gehouden. Inmiddels zijn cavia's de meest gehouden en geliefde knagers. De diverse kleuren waarin ze oorspronkelijk werden aangetroffen, zijn alleen maar uitgebreid. Ook zijn er inmiddels verschillende vachtstructuren en vachtlengten bekend. De cavia is een dagactief, sociaal levend dier dat zich uitstekend leent als gezelschapsdier. In de natuur leven deze dieren in kolonies en ze hebben dus gezelschap nodig van andere soortgenoten of in ieder geval voldoende aandacht van de verzorger. Wil je meerdere cavia's samen houden kies dan voor zeugjes (vrouwtjes) want mannetjes (beertjes) kunnen nogal intolerant tegen over elkaar zijn, vooral als er zeugjes in de buurt zijn. Cavia's produceren allerlei geluiden om te communiceren met elkaar. Ze maken bijv. duidelijk dat ze aandacht willen, geschrokken zijn of honger hebben. Cavia's staan erom bekend dat ze bijna nooit bijten. Als ze ergens van schrikken weren ze zich niet af door bijten, maar verstarren ze. Cavia's zijn erg zindelijke dieren, die erg schoon zijn op zichzelf. Ze likken verschillende malen per dag hun eigen vacht schoon. Het kleurengamma en de verschillende uitmonsteringen zijn zo uitgebreid dat het te ver voert om dat hier te behandelen. Ben je van plan om één of meerdere cavia's aan te schaffen vraag dan eerst advies.