Sinds juli 2010 hebben we een educatieruimte bij onze kinderboerderij. In deze educatieruimte kunnen basisschoolgroepen terecht voor lessen over de dieren van de kinderboerderij, maar ook is het mogelijk gebruik te maken van onze ruimte om andere lessen op het gebied van natuur- en milieueducatie te geven.

Vorig jaar zijn we begonnen met een pilot in samenwerking met het NME centrum in Boxtel. Dit centrum heeft een educatieprogramma ontwikkeld welke aansluit bij de meest gangbare leerlijnen op basisscholen. Dit is uitgevoerd door onze enthousiaste vrijwilligster Rikie en met veel plezier ontvangen door de basisscholen bij ons in de buurt.

Onderstaand een korte uitleg betreft de twee lesprogramma's welke wij aanbieden op onze kinderboerderij, namelijk voor de groepen 1/ 2 en de groepen 3/ 4:

Leskist groep 1/ 2: Meneer de Pauw

Het onderwerp van dit lesprogramma is de verschillen ontdekken tussen de dieren bij ons op de kinderboerderij. Op school wordt door de leerkracht het verhaal verteld van Meneer de Pauw. Meneer de pauw is zijn pauwenogen kwijt! Op de kinderboerderij kunnen de kinderen de pauwenogen verzamelen door de opdrachten uit te voeren.
Op de kinderboerderij gaan de kinderen na ontvangst door onze vrijwilligster aan de slag. De dieren worden met behulp van de opdracht beter bekeken. Er wordt bij spelletjes als luistervinkje spelen, rond keutelen, aanrommelen en de jas van het dier, gevoeld, geroken en geluisterd.

Leskist groep 3/ 4: Boer zoekt jou!

Het onderwerp van dit lesprogramma is al doende ontdekken wat er bij het verzorgen van de dieren op de kinderboerderij komt kijken. Op school is er een brief van de beheerder van onze kinderboerderij aangekomen. Hij heeft het erg druk op de boerderij en het zou mooi zijn als de kinderen een handje kunnen helpen. Wie komt er wel eens op de kinderboerderij? Hoe ziet de kinderboerderij eruit? Wat zou daar allemaal te doen zijn? Op de kinderboerderij gaan de kinderen na ontvangst door onze vrijwilligster aan de slag, maar niet voordat ze klompjes en een boerenkiel dragen. In groepjes gaan de kinderen opdrachten doen zoals koe melken, geiten borstelen, keutels opvegen en het gouden ei zoeken. De kinderen ontdekken wat er bij de verzorging van onze dieren allemaal komt kijken.

Bovenstaande programma's bieden wij aan in de ochtenden van 10:00-11:30. Een andere voorkeur voor tijd is altijd bespreekbaar. Wel is het belangrijk te weten dat wij met vrijwilligers werken en wij genoodzaakt zijn met hun agenda rekening te houden.
Het kan dus zijn dat uw voorkeursdatum niet uitkomt. Ruim van te voren reserveren vergroot de kans dat we het mogelijk kunnen maken.

De school is zelf verantwoordelijk voor voldoende begeleiding op de kinderboerderij, ongeveer 5 kinderen per begeleider.

Uiteraard is het ook mogelijk vrijblijvend de kinderboerderij met de klas te bezoeken. Wel horen we graag van te voren wanneer jullie langs willen komen.

Neem voor meer informatie of reserveringen contact op met de commissie Educatie via ons E-Mail contact formulier